A klímaváltozás következtében fellépő egyre szélsőségesebb csapadékvíz-eloszlás intenzívebb csapadékos időszakai nagy terhet rónak a települések csapadékvíz-gazdálkodására és szennyvízkezelésére, az aszályosabb időszakok során pedig a vízfelhasználási korlátozások bevezetésekor egyre inkább a saját bőrünkön tapasztalhatjuk a klímaváltozás hatásait. Emellett a víztakarékosságra nemcsak környezetvédelmi szempontból érdemes figyelmet fordítani otthonunkban és kertünkben, hanem éves szinten jelentős anyagi megtakarításokat is elérhetünk vele. Lássunk néhány víztakarékossági és vízminőség-védelmi tippet, melyet a mindennapokban érdemes megfogadni!

Víztakarékosság a lakásban

  • Fürdés helyett zuhanyozz! Egy fürdéssel átlagosan 200 liter vizet használunk el, míg zuhanyzással kb. 40-70 liter víz elegendő.
  • Víztakarékos WC tartályokat alkalmazz! A korszerűtlen WC tartályok alkalmanként 10-12 liter vizet juttatnak a csatornába, míg a takarékos tartályok mindössze 2-3 liternyit használnak fel.
  • Ne folyóvízzel mosogass! Folyóvízzel történő átlagos mosogatás alkalmával kb. 40 liter vizet használunk fel, míg egy mosogatógépben való mosogatással negyedannyit, kb. 10 – 12 liter vizet engedünk a lefolyóba. Ha mosogatógép beépítésére nincs lehetőségünk, zárjuk el a csapot, amíg mosogatószerrel áttöröljük az edényeket és minél kevesebb langyos vízzel öblítsük le őket.

Víztakarékosság a kertben

  • Gyűjtsd össze az esővizet és öntözz azzal! Ez kétszeresen hasznos: egyrészt nagy esőknél nem telítődik az egyesített szennyvíz-esővíz csatornahálózat, másrészt be tudunk tartalékolni az aszályosabb időszakokra. Az ereszcsatornát csapoló hordós megoldás a legolcsóbb, de az igazi, tényleg számottevően vízszámla-csökkentő módszer a nagy tartályos, felszín alá süllyesztett, túlfolyóval kiépített ciszterna, ami már komolyabb beruházás, de hosszútávon meg fog térülni. Nem csak anyagilag, hanem a kert számára is, ugyanis a növényeink is jobban kedvelik a sokkal lágyabb, vegyszerekkel nem kezelt esővizet a csapvíznél.
  • Öntözz okosan! Sokat tehetünk rövidtávon is a növényeinkért, ha akkor locsolunk, amikor a legkisebb a párolgási veszteség, azaz késő este vagy kora hajnalban. Így a talajnak van ideje beinni az öntözővizet és nem a növények felületéről párolog el szinte azonnal a tűző napon. A vízpazarló öntözést – mint pl. kézi locsolás – hosszabb távon érdemes csepegtető öntözőrendszerrel felváltani, ami esetén nagyon pici a párolgási veszteség.
  • Takard a talajt! Sok olyan felület van a kertünkben, amelyet nem fed növényzet: az ágyások, a cserjefoltok alatti terület, a fák alatti nagyon árnyékos részek. Ezek a melegben hamar kiszáradnak, s ez nem tesz jót a talajéletnek, így a növényeinknek sem. A leggyakoribb takaróanyag a fenyőkéreg mulcs, de ez sajnos nem mindenhol a legjobb megoldás, a fenyők megváltoztatják a talaj kémhatását (savanyítják), gyantáik pedig növekedésblokkolók. Viszont ahelyett, hogy műanyag zsákokba tömködnénk a fűnyesedéket, lombot, kihúzott gyomokat és elszállíttatnánk azokat, vagy elégetnénk (ami egyébként tilos), sokkal hasznosabban is felhasználhatjuk őket: talajtakarásra. Akár közvetlenül, a fűnyíróval összeszecskázva, akár beszerzett, bérelt, vagy önkormányzattól megrendelt ágdarálóval faaprítékként, akár komposztálva. Így lesz belőlük tápanyag, nagy vízfelszívó, talajtakaró.
  • Ritkítsuk a fűnyírást, hagyjuk nyáron magasabbra a gyepet! Nagyon sokat számít, ha nem vágjuk tövig a gyepet nyár elején, hanem a lehető legmagasabb pozícióba állítjuk a fűnyírót és 5-8 centi magas gyepet tartunk fenn. A magasabb gyep csapdába tudja ejteni a hajnali harmatot, állományklímája jól fedi a talajt és védi a kiszáradástól.

Vízminőség védelme

  • Azzal, hogy betartjuk a víztakarékossági tippeket az otthonunkban, a szennyvízcsatornába kerülő víz mennyisége is csökken egyúttal, így már sokat tettünk a vízminőség védelme érdekében is. A szennyvízmennyiség csökkenése kevesebb tisztított szennyvíz bevezetését is jelenti az élővizekbe!
  • Ne mossunk autót élővíz közelében! A mosásból származó víz élővízbe jutása számos élőlény pusztulását okozhatja. Lehetőség szerint kiépített autómosóban mossuk gépjárműveinket, ugyanis e helyeken a használtvizet összegyűjtik és megtisztítva kerül vissza a természetbe.
  • Szennyvízelvezető rendszer hiányában használjunk egyedi szennyvízgyűjtő tartályt! Ha lakókörnyezetünkben nem elérhető a szennyvízcsatorna, gyűjtsük a szennyvizet szivárgásmentes tartályban és időszakosan szállíttassuk el. A szennyvíz szikkasztása jelentősen megterheli a felszín alatti vizeinket – pl. nitrátosodás – és így veszélyezteti az ivóvízkészletünket is!
  • Ne használjunk sót síkosságmentesítésre! A só nemcsak a növényeinket, hanem a felszín alatti vizeink minőségét is veszélyezteti. Helyette használjunk környezetbarát anyagokat, mint pl. hamu, homok, fa forgács, zeolit.