Racionalizált irodahasználat

1. Megvilágítás

Használjunk minél több természetes megvilágítást. Megfelelő fényviszonyok esetén ne kapcsoljuk fel a világítást, vagy az éppen aktuális igényeknek megfelelően minél kevesebb lámpát kapcsoljunk fel, illetve elsősorban a helyi megvilágítási lehetőségekre támaszkodjunk.

2. Hőmérsékletszabályozás

Az időjárásnak megfelelő öltözetben legyünk az irodában, hogy elkerüljük a felesleges fűtést, vagy klímahasználatot. Rövid ideig tartó, de hatékony szellőztetésre törekedjünk. Nyári időszakban igyekezzünk árnyékolni. Ha légkondicionáló berendezést használunk, kerüljük a szellőztetést, a túlhűtést, illetve a felesleges működtetést (pl. ha több mint egy órára elhagyjuk a helyiséget.)

3. Számítógép

Számítógépeinken alkalmazzuk a képernyőkímélő funkciót. Ha fél óránál hosszabb ideig nem használjuk a számítógépet, akkor pedig – a távolmaradás időtartamától függően – kapcsoljuk ki, vagy helyezzük készenléti állapotba a munkaállomásunkat. (Nap végén azonban ügyeljünk arra, hogy mindig kapcsoljuk ki a számítógépünket.)

4. Nyomtatás

Csak a feltétlenül szükséges dokumentumokat nyomtassuk ki, nyomtatás esetén törekedjünk a kétoldalas nyomtatási funkció használatára. Legalább saját használatú dokumentumok esetén igyekezzünk preferálni a festéktakarékos betűtípusok, illetve a szürkeárnyalatos nyomtatás alkalmazását. A színes nyomtatás lehetőségével csak indokolt esetekben éljünk.

5. Távozás előtti intézkedések

Ha huzamosabb időre elhagyunk egy helyiséget, kapcsoljuk ki a világítást. Távozáskor ügyeljünk a szobai elosztók és a monitor, valamint az egyéb elektromos berendezések (pl. légkondicionáló) kikapcsolására. Fűtési szezonban nap végén, távozáskor zárjuk el a radiátorokat.

Beszerzés

Új berendezések, eszközök beszerzésekor lehetőség szerint a környezetbarát és anyag-, illetve energiatakarékos termékeket részesítsük előnyben. Főbb szempontok legyenek az irodaszerek beszerzésénél, hogy lehetőleg utántölthető, vagy cserélhető betéttel ellátott írószereket és eszközöket válasszunk. A filcek esetében a vizes bázisú, utántölthető típusokat, a ragasztók és hibajavítók közül az oldószermentes és szintén utántölthető termékeket, az irattartók esetében pedig a környezetbarát alapanyagból (fa, karton) készült és többször felhasználható
típusokat részesítsük előnyben. Az irodabútorok beszerzésénél vegyük figyelembe, hogy a bútor alapanyaga „megújuló erdőkből” származó fa
legyen, melyeket oldószermentes lakkokkal kezeltek, illetve természetes anyagú huzattal borítottak be.

Energiatakarékos beruházások

A már meglévő épületek esetén érdemes nagyobb energiatakarékossági beruházásokba kezdeni (pl. szigetelés, nyílászárók cseréje).
Az energiatakarékos fényforrások beszerelése (halogén izzólámpa, kompakt fénycsövek) szintén hatékony megoldás.
A vízfelhasználás csökkentése érdekében víztakarékos perlátort (használatukkal típustól függően 60-75-85% vízmegtakarítás érhető el) és egykaros keverőcsapot (langyos víz), illetve víztakarékos WC tartályt szereljünk be. A vízfelhasználás további csökkentése érdekében biztosítsuk a csapok, WC-tartályok rendszeres ellenőrzését és karbantartását.

Letöltés

Teljes anyag letöltése >>